Artiklar, tips och guider

bild av cykelmekanikern Rajeev Raj hos Bike Fixx som fixar ett bakväxel

Vårservice: 6 saker att kontrollera när du tar fram cykeln från förvaringen

Nu är det dags att plocka fram cykeln och det är klokt att ge den en liten våröversyn. Läs Rajeevs råd om vad du bör kolla upp!

Förhoppningsvis passade du på att rengöra cykeln ordentligt innan du ställde undan den i höstas. Om du gjorde det, får du en fräsch start på cykelsäsongen och sannolikt mindre arbete med att få cykeln i toppskick.

Rajeev Rai har lång erfarenhet av cykelreparationer. Här delar han med sig av sina bästa tips för vad du bör granska när du tar fram cykeln efter vinterförvaringen:

pumpning av däck på cykelverkstaden hos Bike Fixx
  1. Däck: Under den långa vintern kan luft ha läckt ut ur däcken. Kontrollera att däcken har korrekt lufttryck. Om inte, pumpa dem till rekommenderat tryck. Det rätta trycket beror på cykeltyp, cyklistens vikt och däckens storlek. Tveka inte att fråga en vän eller oss på Bike Fixx om du är osäker. Se också över däcken för slitage, skador och punkteringar.
  2. Bromsar: Se till att bromsarna fungerar som de ska. Tryck försiktigt på bromshandtaget och kontrollera att bromsarna griper effektivt. Kolla även om det är dags att byta bromsklossar.
  3. Kedja och växlar: Se till att kedjan och växlarna fungerar korrekt. Kedjan bör vara ren och välsmord, och växelsystemet justerat för att smidigt växla mellan växlarna.
smörjning av kedja på en cykel hos Bike Fixx
  1. Fjädring: Om din cykel har fjädring, kontrollera att den fungerar adekvat. Se till att den inte läcker olja och att den rör sig fritt utan alltför mycket motstånd. Om fjädern sjunker för mycket när du belastar cykeln, kan det vara dags att fylla på med luft. Använd en specialpump för detta. Följ tillverkarens instruktioner gällande lufttryck.
  2. Styre, styrstam, sadel och sadelstolpe: Kontrollera att styret och sadeln är korrekt justerade och att alla skruvar är väl åtdragna.
  3. Allmänt skick: Granska cykeln för skador och slitage på ram, hjul och övriga delar. Kontrollera också efter rost eller korrosion på metallkomponenterna. Använd M-checklistan för att vara säker på att du inte missar något.

Kom ihåg att det är viktigt att noggrant kontrollera cykeln innan du ger dig ut på vägen, för att undvika farliga situationer och problem under färden.

Om du upptäcker några fel eller brister på din cykel – boka en service hos oss, så hjälper vi dig att åtgärda dem!

Lycka till!

Fortsett og les andre artikler

bild av utsidan av Bike Fixx cykelverkstad på Lindholmen, Göteborg
Artiklar, tips och guider

Nya lokaler på Lindholmen!

Vi har växt ut ur våra gamla lokaler och har flyttat in i nya verkstadslokaler på Lindholmen Science Park

Les mer »
bild av cykelbutiks-lokalen til Bike fixx moldal
Artiklar, tips och guider

Öppningsevent – 15-16/3 – Nya butiken i Mölndal!

Vi har öppnat butik och verkstad i Mölndal och firar detta med en stor öppningsrea  Allt i butiken med 30-40% rabatt*:   Cyklar och elcyklar från Merida, Nishiki, Centurion++, cykelhjälmar från Kask och Lazer, Abus cykellås och allt annat tillbehör till cykeln från kända varumärken.Du får även 20% rabatt på beställningsvaror från Merida. Bjud in en

Les mer »
sykkelshorts for damer
Artiklar, tips och guider

Cykelshorts för kvinnor – vad ska man leta efter?

Cykelshorts – eller haklappar, som många kallar dem, är ett måste för alla som använder cykeln till träning, tävling, pendling och resor. Ett par bra cykelshorts gör turerna mycket bekvämare, och det besparar magen från känslan en cykeltur kan vara.

Les mer »