Artiklar, tips och guider

sykkelshorts for damer

Cykelshorts för kvinnor – vad ska man leta efter?

Cykelshorts – eller “bib”, som många kallar dem, är ett måste för alla som använder cykeln till träning, tävling, pendling och resor. Ett par bra cykelshorts gör turerna mycket bekvämare, och det besparar magen från känslan en cykeltur kan vara.

Ingunn Baastad är ambassadör för Bike Fixx och för hennes cykelshorts med stoppning (även känd som stoppning eller sämskskinn) är ett självklart plagg på en cykeltur. – Lägg lite pengar på en bra haklapp, det blir din bästa vän, säger Ingunn. – Det suger verkligen att vara öm, öm och stel i flera dagar efter en cykeltur.

Cykelshorts är med andra ord en bra investering. Hittar du ett par bra cykelshorts kan de bäras under långa cykelbyxor eller i kombination med lösa benvärmare när strecket på skalan kryper nedåt.

sykkelbukse
SHORTS NÄR DET ÄR KALLT?: Med lösa benvärmare, som den som visas här, kan du bära dina favoritcykelshorts även om det inte är shortstemperatur.

Vad är skillnaden mellan dam- och herrcykelshorts?

Vid köp av cykelshorts i fysisk butik eller webbutik placeras cykelshorts för dam och herr separat. Vid första anblicken ser de ganska lika ut, men skillnaden ligger främst i detaljerna. Kvinnor och män har som bekant olika anatomi, och cykelshortsen tar hänsyn till detta.

? För det första har kvinnornas cykelshorts en annan typ av dyna som passar den kvinnliga magen bättre.

? Den andra stora skillnaden är snittet på cykelshortsen. Kvinnor är ofta smalare i midjan än de är vid höfterna, så shortsen är anpassade till detta.

? Tjejer föredrar ofta lite kortare shorts än killar, så kanten på shortsen tenderar att stanna lite längre upp på låret.

Men med det sagt så finns människor i alla möjliga kroppsformer och det finns därför inget definitivt svar på hur damcykelshorts ska utformas. Det kan mycket väl vara så att herrcykelshorts sitter bättre än damcykelshorts. Vi rekommenderar att du provar några olika modeller i butiken innan du gör ditt slutgiltiga val!

Cykelshorts med eller utan hängslen?

De flesta aktiva cyklister väljer cykelshorts med hängslen. Det gör att shortsen alltid sitter bra och tätt intill kroppen utan att riskera att de halkar ner. Få saker är mer irriterande än att shortsen glider ner lite och att kudden kommer ur sitt läge!

SADEL UPP: Cykelshorts med hängslen sitter bättre än cykelshorts utan hängslen.

Sälar har dock en uppenbar nackdel och det är att det komplicerar det när naturen kallar. Ur denna synvinkel kan det ofta vara mer praktiskt att bära shorts utan hängslen, men då får man i många fall avstå från lite komfort när man sitter på cykeln.

Dyra eller billiga cykelshorts?

Du kan få cykelshorts för tjejer från några hundra svenska kronor till flera tusen kronor. Som med många andra saker följer priset kvaliteten.

Räkna med att spendera från cirka 1 200 NOK och uppåt för att få ett par bra cykelshorts med bra tygkvalitet, en utstuderad dyna, sömmar som inte skaver och bra passform.

Ingunn Baastad har själv några tydliga preferenser, som också kan vara till hjälp för andra; – Jag kan känna hur cykelshortsen sitter på kroppen, att selarna är tillräckligt långa, att materialet sitter bra runt rumpan och att det inte glider ner, säger Ingunn. – Det är också viktigt att det inte blir för tunn kant längst ner runt låret på shortsen. Tunn kant är typiskt för lite mer prisvärda shorts. Vi pratar fyllda korvar i en lång rad om det här “snöret” är för hårt. Det är också obehagligt.

sykkeshorts tjukk strikk
BEKVÄM: På cykeln ska du känna dig bekväm utan skav och obehag. Tjock resår på låret klämmer inte någonstans och gör cyklingen bekvämare.

Design och färger 

Du kan få cykelshorts för tjejer från några hundra svenska kronor till flera tusen kronor. Som med många andra saker följer priset kvaliteten.

Räkna med att spendera från cirka 1 200 NOK och uppåt för att få ett par bra cykelshorts med bra tygkvalitet, en utstuderad dyna, sömmar som inte skaver och bra passform.

Att cykelshortsen ser bra ut är såklart också en faktor att ta med i ekvationen! –Cykling är en galen sport. Jag tycker det är kul med färger, speciellt på sommaren när man har färgade ben. Då väljer jag andra färger än svart, till exempel mörkblått. mörkgrönt eller vinrött, säger Ingunn.

Ljusa färger kan vara snygga, men passar bäst för solskenscyklister. Brun lera som spyr upp från hjulet på en vit shorts ser inte så bra ut och kan vara svår att få helt ren efteråt. Ett sista tips är därför att gå på en mörk färg, då kan du leka med ljusare färger på tröjan!

Fortsett og les andre artikler

bild av utsidan av Bike Fixx cykelverkstad på Lindholmen, Göteborg
Artiklar, tips och guider

Nya lokaler på Lindholmen!

Vi har växt ut ur våra gamla lokaler och har flyttat in i nya verkstadslokaler på Lindholmen Science Park

Les mer »
bild av cykelbutiks-lokalen til Bike fixx moldal
Artiklar, tips och guider

Öppningsevent – 15-16/3 – Nya butiken i Mölndal!

Vi har öppnat butik och verkstad i Mölndal och firar detta med en stor öppningsrea  Allt i butiken med 30-40% rabatt*:   Cyklar och elcyklar från Merida, Nishiki, Centurion++, cykelhjälmar från Kask och Lazer, Abus cykellås och allt annat tillbehör till cykeln från kända varumärken.Du får även 20% rabatt på beställningsvaror från Merida. Bjud in en

Les mer »
sykkelshorts for damer
Artiklar, tips och guider

Cykelshorts för kvinnor – vad ska man leta efter?

Cykelshorts – eller haklappar, som många kallar dem, är ett måste för alla som använder cykeln till träning, tävling, pendling och resor. Ett par bra cykelshorts gör turerna mycket bekvämare, och det besparar magen från känslan en cykeltur kan vara.

Les mer »